Finurlighetsskalan

Brottslingar saknar fantasi. Det är inte ofta man hör talas om en stöld eller liknande som får en att släppa allt man håller i och bara börja klappa händerna. Lite mer finess och fantasi skulle nog brottsligheten må bra av. Kanske skulle man inte se ner lika mycket på en liga brottslingar om de gjorde brottet på ett snyggt sätt.

Tänk er till exempel en inbrottsliga som riggar upp allting som om det vore en filminspelning. Ett par personer spelar kameramän som lugnt låtsas filma sina kompisar under inbrottet. Nyfiket folk stannar till på gatan och tittar på ett tag.

Visst, i just det exemplet har man kanske större chans att röja sin identitet, och på så sätt åka fast. Men jag tycker att domstolen bör införa en finurlighetsskala som kan användas när brottslingar ska dömas. Ju högre upp på skalan man hamnar, desto kortare straff.

Exempel. Om du lyckas råna en bank med hjälp av två tandpetare, en glödlampa och lite saliv (fråga inte), så får du ett kortare straff än om du går in med ett automatgevär och skjuter rakt up i taket.

Bara en tanke.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0